loading ...
loading ...
fine_mrtve_djevojke_plakat1

Rast oglašavanja – izgubite svaku nadu?

U prvim danima ove, po svemu sudeći ekonomski zasrane godine, promišljam o nizu pitanja upućenih mi ovih dana: kakva će nam biti ova poslovna godina, da li će se oglašavanje i ukupan marketing kao disciplina početi oporavljati najavljujući ekonomski boljitak u Hrvatskoj!?

Odmah da je jasno, nema oporavka oglašavanja, a smrad iz prošle širit će se i ove godine, svim kanalima komuniciranja pa čak i internetom?!

Svakodnevno smo svjedoci niza poruka koje, umjesto da najave ekonomski optimizam i društveno raspoloženje, najavljuju nove poreze, bujanje države, otežan izvoz, destimulaciju investicija, tromo pravosuđe (da li više nabrajati, znamo!), a prije svega izostanak ideje i vizije vodstva kuda da se krene (davno rekoh; nema se tu kompasa!). Što uopće reći kad ministri vide privatne poduzetnike kao glavne krivce za pad poslovne aktivnosti i BDP-a?! Što se tu uopće ima za reći??

Dobro, kuda u takvim okolnostima ide oglašavanje, kakva će biti 2013. godina za nas; industriju tržišnih komunikacija i marketinga?!

Niz je razloga (nemam ih namjeru ovdje izlagati) koji dovode do zaključka kako će 2013. godina biti još jedna godina pada i smanjenja ulaganja u oglašavanje i marketing u cjelini, vjerojatno bitno više nego pad BDP-a. Obzirom da se ekonomski i društveni optimizam, kako investicijski tako i potrošački, manifestira prije svega u tržišnom aktivitetu (čitaj povećanju ulaganja u marketiranje) kao prethodnici rasta BDP to je razumljivo kako bitnijeg rasta BDP-a neće biti vjerojatno ni 2014. godine!

Što je obilježilo prošlu godinu u oglašavanju, što možemo izdvojiti kao paradigmu, izvjesno aferu FIMI medija – ona je paradigma stanja u kojem jesmo, kako oglašavanja tako i ekonomije u cjelini. Dakle ne vidi se izlaz ni rješenje!

Mnoga poduzeća preživljavaju pa je bilo kakvo ulaganje u tržišnu aktivnost minimizirano; mediji se zatvaraju ili ubrzano propadaju, a mnoge agencije za tržišno komuniciranje već odavno su u čištilištu. Dakle, očekivati je pad ulaganja u svim područjima tržišnog komuniciranja osim digitalne sfere!?

Dobro, u tim okolnostima ima li nešto što daje nadu za pomake…ima, treba ga tražiti teleskopima…evo ilustracije pomaka!

„JANA JUNIOR“-SANKCIONIRANO!

Tijekom 2012. provedena je kampanje za prirodnu vodu Jana junior, koju je promatrao i Sud časti HURA, a gdje se kaže „…svaka mama zna, malom suncu najbolja je Jana…“.  Često smo svjedoci kako su neke tvrdnje u oglasnim porukama pretjerane ili teško dokazive, stoga Kodeks kaže „Tržišna komunikacija ne bi trebala sadržavati nijednu izjavu ili obradu koja na bilo koji način potrošača može navesti na krivi zaključak“, odnosno svaka neobična tvrdnja mora se moći dokazati pa i tvrdnja najbolja!

Pitanje; da li je tvrdnja „najbolja“ dokaziva?!Sud časti HURA zaključio je kako je takvom porukom došlo do narušavanja Kodeksa pa je poruka sankcionirana i Jamnica pozvana na ispravak!

 „JANA JUNIOR“-ISPRAVLJENO!

Obzirom na zaključak kako takva tvrdnja (najbolja) nije dokaziva Sud časti HURA-e zaključio je kako se radi o povredi Kodeksa oglašavanja te je pozvao Jamnicu d.d. na ispravak u dijelu poruke gdje se izriče takva neobična tvrdnja. Jamnica d.d. je, uvažavajući poziv Suda časti HURA, izvršila ispravak u dijelu sporne poruke te nastavila s emitiranjem kampanje, odnosno ispravljenog TV spota!

Koliko se samo sličnih poruka emitira svaki dan? Primjer društvene odgovornosti oglašavanja i managementa poduzeća. Jamnica bravo!

Ipak se kreće …nabolje!

O priručniku „Intepersonalna komunikacija“

Nova objava

Samo da se klika; danas postaje vec iritantno kako ljudi sjede na kavi i dopisuju se…

Native advertising – neprikriveno prikriveno oglašavanje

Oglašavanje

…u zadnje vrijeme učestala su pitanja i dvojbe, kako pravne tako i eticke naravi, u pogledu…

Osvojili smo HUOJ Grand PRix!

Oglašavanje

Hrvatska udruga za odnose s javnošću (HUOJ) je u petak 13.3. dodijelila nagrade najboljim ostvarenjima u…

NOVO! Odgovorno oglašavanje – Pravo i etika u tržišnom komuniciranju

piše Kamilo Antolović, sudski vještak za oglašavanje

O knjizi i sadržaju Živimo u dinamičnom vremenu u kojem suvremena tehnološka rješenja u oblikovanju i…

„VIP – mladi diskriminiraju stare?“

piše Kamilo Antolović, sudski vještak za oglašavanje

Ovih dana, a posebno iritiran agresijom oglasa dok uživam u nogometu, “oko mi para” VIP-ova serija…

Male firme rade male gluposti, a velike firme velike gluposti?

piše Kamilo Antolović, sudski vještak za oglašavanje

http://www.index.hr/black/clanak/dobili-na-tisuce-negativnih-komentara-a-s-njima-su-odlucili-uciniti-ovo/737837.aspx …nedavno sam zamoljen da dam vidjenje poruke (video spota) tvrtke s dugogodišnjom tradicijom Honey Maid…

Kako ocjenjivati plagijat u oglašavanju?

piše Kamilo Antolović, sudski vještak za oglašavanje

Stalna je dvojba, kreirati ili kopirati? Naravno, proizvodi danas postaju sve sličniji i sve je teže…

Još jedna kakasta godina oglašavanja?

piše Kamilo Antolović, sudski vještak za oglašavanje

U prvim danima ove, još jedne, po svemu sudeći godine pune poslovnih i inih teškoća, promišljam…

Nova zabrana oglašavanja cigareta

piše Kamilo Antolović, sudski vještak za oglašavanje

Prema nekim podacima u Europskoj uniji registrira se oko 700 tisuća smrtnih slučajeva (u Hrvatskoj je procjena oko…

Ona skriva “osmijeh” – vrijeđa li feredžom?

piše Kamilo Antolović, sudski vještak za oglašavanje

Stiže mi pismo od meni drage Tanje u kojem kaže da je ovaj oglas vrijeđa. Ja…

Back To Top