loading ...
loading ...
eu-flag

Ona nam dolazi (EU) da joj uđemo (RH)!

“Konačno ona (EU) nam dolazi, a mi (RH) joj ulazimo… dugo smo ju čekali, sanjali… snubili desetljećima. Nije bilo lako do nje doći (sjetimo se naših generala, vala i otvorenog mora… štediša…); ona je nešto starija, ali je dobro držeća, bogata i zamamna, poželjna i podatna. Eto, dolazi nam da joj uđemo, polako; mi jesmo mali, ali smo veliki znalci. Ući ćemo joj polako, neka zna, otraga, s južne strane, ako treba na pravi balkanski način, neka vidi tko smo mi! Nakon toliko čekanja, tko ne bi poželio da se više i to svrši?”… Kao da opet pratim Emmu Bovary?!

Zašto pišem ovaj tekst? Vrlo jednostavno, nedavno (od 01. siječnja 2013.) je na snagu stupio novi Kazneni zakon (http://www.propisi.hr/print.php?id=11365) koji problematizira i kaznena djela protiv časti i ugleda, točnije obuhvaća uvredu, sramoćenje i klevetu i to putem tiska, radija, televizije, računalnog sustava ili mreže, na javnom skupu ili na drugi način, zbog čega je uvreda (sramoćenje i/ili kleveta) postala pristupačnom većem broju osoba, kaznit će se novčanom kaznom… do 360 dnevnih iznosa plaće.

Sramoćenje

“Tko pred drugim za nekoga iznese ili pronese činjeničnu tvrdnju koja može škoditi njegovoj časti ili ugledu” … dakle, ako i imate dokaze da je netko lopov (sudsku presudu) ili neuračunljiv (nalaz lječnika) takva tvrdnja na nekoj društvenoj mreži, uključivo i FB, može vas koštati i 180 dnevnih iznosa plaće.

Dakle, više ne smijete lopovu reći da je lopov niti luđaku da je lud jer bi mogli naštetit njegovoj (lopovskoj) časti i ugledu?

Kleveta

“Tko pred drugim za nekoga iznese ili pronese neistinitu činjeničnu tvrdnju koja može škoditi njegovoj časti ili ugledu, znajući da je neistinita” … dakle, ako za nekoga kažete/napišete da je lopov ili idiot na društvenoj mreži, uključivo i FB, kaznit će vas se novčanom kaznom do 360 dnevnih iznosa plaće.

Dakle, više ne smijete lopovu reći da je lopov niti luđaku da je lud bez valjanog dokaza, jer u protivnom ćete platit masnu kaznu?

Sad se pitam je li netko od vas, ne daj Bože, moj naslov shvatio kao sramoćenje ili klevetu za EU ili RH?

Neki dan čitam jedan komentar na Facebooku, dakako, s kojim se ne mogu nikako složiti:

“Zoran Milanović je idiot i kretenčina, predsjednik Ivo Josipović je majmun, cijela hrvatska vlada je pleme babuna, a svi hr političari su lopine i svinje… ako sam nekog zaboravio nek se javi da mu j… m… kriminalnu”.

Sudim, sukladno odredbama Zakona, da je ovo putem računalnog sustava i mreže, preneseno većem broju ljudi. Čak da i pisac tih redaka ima dokaze glede životinjskog carstva (babuni, majmuni, svinje…), sukladno zakonu, ne bi smio prenositi takve dokazane tvrdnje jer bi štetio časti i ugledu imenovanih pa bi mu se mogla izreći opaka novčana kazna!

Ja vjerovat ne mogu, al eto tako je kako je, ipak smo mi zemlja čudesa, pa vi napišite za nekoga na Facebooku da je glupača il ned’o Bog da je ružnjikava (čak ako imate i dokaze), može vas dotična privatnom tužbom dobro lupiti po džepu!!

Ali ipak mi jedno nije jasno, vrijedi li to i za nekog oglašivača, recimo ako se kaže u poruci za deterdžent da pere bjelje od najbjeljeg (valjda je to onda bezbojno tj. prozirno, čitaj nevidljivo… hm, neloše. Je li to kleveta, zavaravanje…?

Gospode Bože, oprosti im… ja ne mogu!

O priručniku „Intepersonalna komunikacija“

Nova objava

Samo da se klika; danas postaje vec iritantno kako ljudi sjede na kavi i dopisuju se…

Native advertising – neprikriveno prikriveno oglašavanje

Oglašavanje

…u zadnje vrijeme učestala su pitanja i dvojbe, kako pravne tako i eticke naravi, u pogledu…

Osvojili smo HUOJ Grand PRix!

Oglašavanje

Hrvatska udruga za odnose s javnošću (HUOJ) je u petak 13.3. dodijelila nagrade najboljim ostvarenjima u…

NOVO! Odgovorno oglašavanje – Pravo i etika u tržišnom komuniciranju

piše Kamilo Antolović, sudski vještak za oglašavanje

O knjizi i sadržaju Živimo u dinamičnom vremenu u kojem suvremena tehnološka rješenja u oblikovanju i…

„VIP – mladi diskriminiraju stare?“

piše Kamilo Antolović, sudski vještak za oglašavanje

Ovih dana, a posebno iritiran agresijom oglasa dok uživam u nogometu, “oko mi para” VIP-ova serija…

Male firme rade male gluposti, a velike firme velike gluposti?

piše Kamilo Antolović, sudski vještak za oglašavanje

http://www.index.hr/black/clanak/dobili-na-tisuce-negativnih-komentara-a-s-njima-su-odlucili-uciniti-ovo/737837.aspx …nedavno sam zamoljen da dam vidjenje poruke (video spota) tvrtke s dugogodišnjom tradicijom Honey Maid…

Kako ocjenjivati plagijat u oglašavanju?

piše Kamilo Antolović, sudski vještak za oglašavanje

Stalna je dvojba, kreirati ili kopirati? Naravno, proizvodi danas postaju sve sličniji i sve je teže…

Još jedna kakasta godina oglašavanja?

piše Kamilo Antolović, sudski vještak za oglašavanje

U prvim danima ove, još jedne, po svemu sudeći godine pune poslovnih i inih teškoća, promišljam…

Nova zabrana oglašavanja cigareta

piše Kamilo Antolović, sudski vještak za oglašavanje

Prema nekim podacima u Europskoj uniji registrira se oko 700 tisuća smrtnih slučajeva (u Hrvatskoj je procjena oko…

Ona skriva “osmijeh” – vrijeđa li feredžom?

piše Kamilo Antolović, sudski vještak za oglašavanje

Stiže mi pismo od meni drage Tanje u kojem kaže da je ovaj oglas vrijeđa. Ja…

Back To Top