loading ...
loading ...

Kukuriku – 100 godina kasnije!

Ne mogu da odolim, gledajući svaki dan čudesa u rvata pa i tekuću izbornu kampanju, a da neku ne kažem o toj kampanji, pardon o predkampanji (op. stalno se pitam; da li oni koji koriste taj pojam uopće znaju što je kampanja-u komunikacijskom smislu).

Zašto, ma da nije u pitanju naš novac, ja bi se još i zabavljao, ovako-nije mi do šale. Nemilice, u kontekstu „ljudski um je ograničen, ali glupost neće biti nikada“ gledam i ne mogu doći k sebi, zar je moguće raditi takve gluposti-čovječe, ovome doista nema kraja!!

Dakle, nisam ja neki političar (hvala Bogu!), ali ipak prevalio sam preko leđa mnoštvo kampanja (i političkih), podučio mnoštvo ljudi, lansirao stotina kreativnih rješenja…pa se stalno pitam: tko odobrava te budalaštine?!?! Zar je doista moguće da su naši politički lideri toliko ograničeni?

Ipak, valja reći…a to zna svaki student prvog semestra…da „svaka reklama nije dobra reklama“, da komunikacija „Ukinut ćemo poduzetništvo“ nije nikakva tj. bolje je da za vas nitko ne zna, nego da netko zna da ste loši!

I TEZA

Oglasna kampanja ne oblikuje se i ne provodi zbog ukupne javnosti; realno simpatizeri SDP-a ili HDZ-a manje ili više uvjek glasaju za svoju stranu, dakle, kampanja je usmjerena na neodlučne, kojih 25% biračkog tIjela…one koji još nisu sigurni koga „kupiti“?Stara je teza da se dobrim marketiranjem može pokrenuti najviše 10% auditorija pa se pitam, kome su odaslane sve ove poruke? Neodlučnima treba odaslati poruke koje ih mogu pokrenuti na „kupnju upravo naše ponude-čitaj proizvoda“…ta ponuda (obećanja) mora biti oblikovana i komunicirana prema zahtjevima struke, a ne ocjene pojedinca-lidera neke stranke.

II TEZA!

Znamo kako su ključni postulati (nepromjenjeni do danas) komunikologije oblikovani još koncem 19. stoljeća. Evo primjera; od prije gotovo sto godina, kako se oblikovala politička komunikacija u boljševičkoj revoluciji vodeći se ključnim političkim (programskim) obilježjima stranke…između ostalog-neukom ruskom seljaku i nepismenom radniku komunicirali su jednostavne političke poruke „Zemlja seljacima-tvornice radnicima“, a nepismeni su mogli prepoznati svoj „srp“ i svoj „čekić, kao simbol da kupe upravo tu ponudu!

III TEZA!

Sjetimo se samo ključnih komunikacijskih postulata: „Simplifikacija“-pojednostavljenje političkog programa na razumljive i kratke poruke, „Orkestracija“-ponavljanje tih teza u svekolikoj komunikaciji, „Defiguracija“-prijenos željenih obilježja i emocija javnosti te “Dimenzionalizacija“-veličanje vlastitih postignuća. Dakle, kao i za najobičniju žvaku, potrebno je programe-ponude naših stranaka oblikovati u razumljive komunikacijske teze (ako baš hoćete slogane) te ih kroz medije usmjeriti prema ciljanoj javnosti kako bi isti poruke razumjeli i aktivirali se na „kupnju“! Dakako, uvažavajući i druge specifičnosti političkog marketiranja na tržištu!

Danas su naše ulice prepune poruka „Ukinut ćemo poduzetništvo“, „Zaposlit ćemo sve u državnoj upravi“, „U plusu tri plaće, a ne da, ti se plače“, „Bolje dug život nego život na dug“, „Vaš posao je naš posao“, „Tko visoko leti, nisko pada“, „Svoje nedamo, tuĐe hoćemo“, „Nedamo svoju vodu, vi pocrkajte od žeđi“…čakaj, malo sam nešto pobrko!?

kukuriku plakat

hss kamilo-480x316

kamilo plakati

Kakve doskočice čovječe, samo da to nije plaćeno mojim novcem!

Mogu ja razumjet te kreativce, kažu oni-uzmi šolde i što te briga, mogu ja razumjet i angažirane agencije i profesionalce (a znamo da su mnogi i angažirani), znam da mnogi znaju i mogu, al ne mogu razumjet da lideri još uvijek ne prihvaćaju stav struke!

I sad, pitajte vi mene koje su sankcije predviđene zakonom, šta ti je, pa oni sebi sami donose zakone, a onda ih sami i krše, kakve kazne, kaznimo mi njih na izborima! Sve od reda…samo kad bi naš narod imao još neko pamćenje?

Dobro, ljut sam, jesam…bijesan…naravno, lako je tuđim batom po koprivama:). Ne mogu odolit ne reći tim našim liderima…ljudi, dajte pustite profesionalce, dajte ljudima da vam rade nešto barem 2-3 godine, da kreiraju neke poruka i kampanje, nemojte sramotit naciju i čovječanstvo!

  1. Angažirajte profesionalce i slušajte ih
  2. Radite na „prodaji“ svoje robe stalno, a ne samo kampanjski
  3. Ne obmanjujte kupce s falš robom (čitaj lažnim obećanjima).

…i ja ću u hrvata, od blata doći do zlata….za milijun eura, samo na kratki rok…jer i najbolja promocija koja se zamisliti može, samo će ubrzati propast lošeg proizvoda!

 

Veseli zdravi bili, kuuukurikuuu-zna se-imamo Hrvatsku!

O priručniku „Intepersonalna komunikacija“

Nova objava

Samo da se klika; danas postaje vec iritantno kako ljudi sjede na kavi i dopisuju se…

Native advertising – neprikriveno prikriveno oglašavanje

Oglašavanje

…u zadnje vrijeme učestala su pitanja i dvojbe, kako pravne tako i eticke naravi, u pogledu…

Osvojili smo HUOJ Grand PRix!

Oglašavanje

Hrvatska udruga za odnose s javnošću (HUOJ) je u petak 13.3. dodijelila nagrade najboljim ostvarenjima u…

NOVO! Odgovorno oglašavanje – Pravo i etika u tržišnom komuniciranju

piše Kamilo Antolović, sudski vještak za oglašavanje

O knjizi i sadržaju Živimo u dinamičnom vremenu u kojem suvremena tehnološka rješenja u oblikovanju i…

„VIP – mladi diskriminiraju stare?“

piše Kamilo Antolović, sudski vještak za oglašavanje

Ovih dana, a posebno iritiran agresijom oglasa dok uživam u nogometu, “oko mi para” VIP-ova serija…

Male firme rade male gluposti, a velike firme velike gluposti?

piše Kamilo Antolović, sudski vještak za oglašavanje

http://www.index.hr/black/clanak/dobili-na-tisuce-negativnih-komentara-a-s-njima-su-odlucili-uciniti-ovo/737837.aspx …nedavno sam zamoljen da dam vidjenje poruke (video spota) tvrtke s dugogodišnjom tradicijom Honey Maid…

Kako ocjenjivati plagijat u oglašavanju?

piše Kamilo Antolović, sudski vještak za oglašavanje

Stalna je dvojba, kreirati ili kopirati? Naravno, proizvodi danas postaju sve sličniji i sve je teže…

Još jedna kakasta godina oglašavanja?

piše Kamilo Antolović, sudski vještak za oglašavanje

U prvim danima ove, još jedne, po svemu sudeći godine pune poslovnih i inih teškoća, promišljam…

Nova zabrana oglašavanja cigareta

piše Kamilo Antolović, sudski vještak za oglašavanje

Prema nekim podacima u Europskoj uniji registrira se oko 700 tisuća smrtnih slučajeva (u Hrvatskoj je procjena oko…

Ona skriva “osmijeh” – vrijeđa li feredžom?

piše Kamilo Antolović, sudski vještak za oglašavanje

Stiže mi pismo od meni drage Tanje u kojem kaže da je ovaj oglas vrijeđa. Ja…

Back To Top