loading ...
loading ...
oglasavanje_thumb

Koliko je oglašavanje prikriveno?

Ne tako davno u organizaciji (čini mi se?) Hrvatskog novinarskog društva, ali i neki dan na Sudu časti HURA ponovno sam se suočio s jednim od temeljnih pitanja oglašavanja; koliko je ono potrebno i koliko je zavaravajuće.

Dakako, oglašavanje kao disciplina, ima svoj razvoj, oglašivači su primorani u mnoštvu poruka kreirati svoju, baš tako da se istaknu od drugih, da budu zapaženi, da se svide i potaknu primatelja na reakciju-u krajnjoj mjeri i kupnju oglašenog proizvoda! Naravno, svatko tko oglašava želi proizvod prikazati umivenim, boljim i ljepšim nego što je…pa se onda često i pretjera…jedna kap deterdženta opere stotine tanjura, ma daj?!?!

Koliko u svemu tome oglašivači i kreatori poruka zavarajavu potrošače, odnosno koliko koriste sve metode da pošalju poruku, uključivo i da se „skrivaju“ ili „podmeću“, kroz druge forme komuniciranja tj. da koriste i tzv. prikriveno oglašavanje.

Oglašavanje (sustavno i osmišljeno širenja poruka koju netko plaća s ciljem da se izazove reakcija primatelja) kao model tržišne komunikacije koji nije u uobičajenoj formi koju poznajemo, već oglašavanje koje se pokušava „skriti“, mimikrijom dobiti neki drugi oblik komuniciranja, možemo nazvati prikrivenim oglašavanjem. Brojne su forme i oblici tog prikrivenog odašiljanja poruka…tko im zna broj?

Hm, dakle, sukladno Zakonu i Kodeksu, ali i ustaljenoj praksi i poimanju oglašavanja kada je riječ o prikrivenom oglašavanju valja napomenuti iduće:

  1.  oglas mora biti odvojen i posebno označen te primatelju poruke mora biti razvidno da je riječ o oglašavanju pa čak i tko je oglašivač (bez obzira na sadržaj poruke npr. novinarski tekst, reportažu, tzv. advertorial i sl.),
  2. „oglas“ koji nije odvojen i posebno označen, a posebno ako takvo odašiljanje poruke nije plaćeno ili nema neke protu radnju, po definiciji nije oglašavanje već neki drugi oblik tržišne komunikacije pa je upitno koliko takvo oglašavanje možemo i zvati prikrivenim,
  3.  oglas koji nije označen kao oglašavanje, ali je plaćen da se takve poruke odašiljaju, razvidno i po definiciji je oglašavanju pa bi takvo oglašavanje mogli više zvati lopovskim, a manje prikrivenim.

Ukupno uzevši najveća sporenja oko prikrivenog oglašavanja (točnije bi bilo reći prikrivene tržišne komunikacije), posebno onih oblika koji se ne moraju posebno označavati i nisu posebno plaćena, nalaze se u programskim sadržajima medija (od tiskanih i elektroničkih do digitalnih).

Kako okarakterizirati logotip BMW u filmu o James Bondu, kao prikriveno oglašavanje?!? Da li je kadar ispijanja piva iz boce s logotipom Ožujsko pivo u nekoj zabavnoj emisji prikriveno oglašavanje ili je to prilog u Dnevniku gdje se u pozadini vidi logotip Konzuma?!? Ili aktualna izložba o kulturi pušenja!?!

Ukupno uzevši, iako znamo što je to oglašavanje, a što publicitet; za ocjenu što je to prikriveno oglašavanje (dakako osim definiranja oglašavanja kao oblika tržišne komunikacije te zakonom i kodeksom propisanih uvjeta) treba uzeti u obzir sadržaj, namjeru i kontekst, ali i utjecaj i percepciju prosječnog potrošača…da bi dali ocjenu da je neko oglašavanje prikriveno!

Bez dopuštenja autora (hvala unaprijed!)…dajem dva primjera, a vi ocjenite sami…da li je plakat na glavnom zagrebačkom trgu o aktualnoj izložbi prikriveno oglašavanje (svako direktno i indirektno oglašavanje duhana i duhanskih proizvoda je zabranjeno) kao i scene iz našeg filma koji promovira pivo i druge proizvode!?

pusenje plakat

 p.s. Za odlikaše dajem link odličnog članka kolege Predraga Haramije „Prikriveno oglašavanje u Republici Hrvatskoj-fenomen i etičke implikacije“ http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=106350

O priručniku „Intepersonalna komunikacija“

Nova objava

Samo da se klika; danas postaje vec iritantno kako ljudi sjede na kavi i dopisuju se…

Native advertising – neprikriveno prikriveno oglašavanje

Oglašavanje

…u zadnje vrijeme učestala su pitanja i dvojbe, kako pravne tako i eticke naravi, u pogledu…

Osvojili smo HUOJ Grand PRix!

Oglašavanje

Hrvatska udruga za odnose s javnošću (HUOJ) je u petak 13.3. dodijelila nagrade najboljim ostvarenjima u…

NOVO! Odgovorno oglašavanje – Pravo i etika u tržišnom komuniciranju

piše Kamilo Antolović, sudski vještak za oglašavanje

O knjizi i sadržaju Živimo u dinamičnom vremenu u kojem suvremena tehnološka rješenja u oblikovanju i…

„VIP – mladi diskriminiraju stare?“

piše Kamilo Antolović, sudski vještak za oglašavanje

Ovih dana, a posebno iritiran agresijom oglasa dok uživam u nogometu, “oko mi para” VIP-ova serija…

Male firme rade male gluposti, a velike firme velike gluposti?

piše Kamilo Antolović, sudski vještak za oglašavanje

http://www.index.hr/black/clanak/dobili-na-tisuce-negativnih-komentara-a-s-njima-su-odlucili-uciniti-ovo/737837.aspx …nedavno sam zamoljen da dam vidjenje poruke (video spota) tvrtke s dugogodišnjom tradicijom Honey Maid…

Kako ocjenjivati plagijat u oglašavanju?

piše Kamilo Antolović, sudski vještak za oglašavanje

Stalna je dvojba, kreirati ili kopirati? Naravno, proizvodi danas postaju sve sličniji i sve je teže…

Još jedna kakasta godina oglašavanja?

piše Kamilo Antolović, sudski vještak za oglašavanje

U prvim danima ove, još jedne, po svemu sudeći godine pune poslovnih i inih teškoća, promišljam…

Nova zabrana oglašavanja cigareta

piše Kamilo Antolović, sudski vještak za oglašavanje

Prema nekim podacima u Europskoj uniji registrira se oko 700 tisuća smrtnih slučajeva (u Hrvatskoj je procjena oko…

Ona skriva “osmijeh” – vrijeđa li feredžom?

piše Kamilo Antolović, sudski vještak za oglašavanje

Stiže mi pismo od meni drage Tanje u kojem kaže da je ovaj oglas vrijeđa. Ja…

Back To Top