loading ...
loading ...
iskon_thumb

Još jedna kakasta godina oglašavanja?

U prvim danima ove, još jedne, po svemu sudeći godine pune poslovnih i inih teškoća, promišljam kakva će nam biti poslovna godina u industriji oglašavanja, a posebno hoće li doći do toliko željenog gospodarskog rasta i boljitka za građane, hoće li se oglašavanje i ukupan marketing kao disciplina početi oporavljati najavljujući ekonomski boljitak u Hrvatskoj!?

Kako nedavno rekoh i za prošlu godinu; odmah da se razumijemo, nema oporavka ni ekonomije ni oglašavanja… smrad iz prošle širit će se i ove godine, svim kanalima komuniciranja osim digitalijom?!
Niz je razloga koji dovode do zaključka kako će 2014. biti još jedna teška godina („važno je preživjeti ovu, jer tko preživi ovu iduću sigurno neće“) kako za nacionalno gospodarstvo tako i za oglašavanje i marketing u cjelini:

1. s obzirom na to da gotovo i ne postoji ekonomski i društveni optimizam, nije za očekivati pokretanje inozemnih ni domaćih projekata koji mogu značajnije utjecati na oglasnu industriju,
2. glavni ulagači u tržišne aktivnosti (banke, telekomi, prehrana, maloprodaja…) prinuđeni su smanjivati ulaganja i optimizirati poslovanje,
3. kako investicijski i potrošački nazadujemo, razumljivo je da poduzetnici nisu stimulirani ulagati u svoj tržišni aktivitet (čitaj povećanje ulaganja u marketiranje), što je najava rasta BDP-a,
4. utjecaji globalnih trendova (npr. EU fondova…) bit će mali da bi značajnije utjecao na ukupan iznos ulaganja u oglašavanje i tržišno komuniciranje u Hrvatskoj, pa čak i regiji.

Stoga je razumljivo kako rasta ulaganja u oglašavanje i ukupno marketiranje vjerojatno neće biti 2014. godine, ali vjerojatno ni godinu poslije, osim rastućeg segmenta interaktivnih digitalnih komunikacija i mobilnog oglašavanja!

Tijekom prošle, rekoh – godine za zaborav, nestalo je desetak radio postaja, nekoliko lokalnih televizija, tiskovine i agencije već su odavno u čistilištu, a o poduzećima da i ne govorimo. Specijalisti (agencije pa i drugi) prinuđeni su raditi više za manje novca pa je u takvim okolnostima rast i razvoj samo san.

Ipak, nije sve tako loše; bilo je dobrih uradaka, dobrih kampanja, neki su se uspješno markirali na tržištu, neki poslovali uspješno. Interaktivne digitalne komunikacije bilježe dvoznamenkasti rast, pojačava se internacionalizacija poslovanja, a sve veći broj manjih poduzeća shvaća značaj i ulogu marketinga kao nezaobilazne aktivnosti za tržišni uspjeh. U takvim okolnostima što se može izdvojiti iz prošle godine? Odlučujem se za odluke Europskog parlamenta (tzv. direktive koje nacionalna zakonodavstva implementiraju u zakone) o ograničavanju oglašavanja duhanskih proizvoda… nastupit će revolucionarne zabrane.

Serija priloženih uradaka (tv spotova) može poslužiti kao paradigma nedavnog razdoblja kada je oglašavanje cvjetalo; „baba s kolačima je odavno prošla“.

O priručniku „Intepersonalna komunikacija“

Nova objava

Samo da se klika; danas postaje vec iritantno kako ljudi sjede na kavi i dopisuju se…

Native advertising – neprikriveno prikriveno oglašavanje

Oglašavanje

…u zadnje vrijeme učestala su pitanja i dvojbe, kako pravne tako i eticke naravi, u pogledu…

Osvojili smo HUOJ Grand PRix!

Oglašavanje

Hrvatska udruga za odnose s javnošću (HUOJ) je u petak 13.3. dodijelila nagrade najboljim ostvarenjima u…

NOVO! Odgovorno oglašavanje – Pravo i etika u tržišnom komuniciranju

piše Kamilo Antolović, sudski vještak za oglašavanje

O knjizi i sadržaju Živimo u dinamičnom vremenu u kojem suvremena tehnološka rješenja u oblikovanju i…

„VIP – mladi diskriminiraju stare?“

piše Kamilo Antolović, sudski vještak za oglašavanje

Ovih dana, a posebno iritiran agresijom oglasa dok uživam u nogometu, “oko mi para” VIP-ova serija…

Male firme rade male gluposti, a velike firme velike gluposti?

piše Kamilo Antolović, sudski vještak za oglašavanje

http://www.index.hr/black/clanak/dobili-na-tisuce-negativnih-komentara-a-s-njima-su-odlucili-uciniti-ovo/737837.aspx …nedavno sam zamoljen da dam vidjenje poruke (video spota) tvrtke s dugogodišnjom tradicijom Honey Maid…

Kako ocjenjivati plagijat u oglašavanju?

piše Kamilo Antolović, sudski vještak za oglašavanje

Stalna je dvojba, kreirati ili kopirati? Naravno, proizvodi danas postaju sve sličniji i sve je teže…

Još jedna kakasta godina oglašavanja?

piše Kamilo Antolović, sudski vještak za oglašavanje

U prvim danima ove, još jedne, po svemu sudeći godine pune poslovnih i inih teškoća, promišljam…

Nova zabrana oglašavanja cigareta

piše Kamilo Antolović, sudski vještak za oglašavanje

Prema nekim podacima u Europskoj uniji registrira se oko 700 tisuća smrtnih slučajeva (u Hrvatskoj je procjena oko…

Ona skriva “osmijeh” – vrijeđa li feredžom?

piše Kamilo Antolović, sudski vještak za oglašavanje

Stiže mi pismo od meni drage Tanje u kojem kaže da je ovaj oglas vrijeđa. Ja…

Back To Top