loading ...
loading ...
barnardos-appeal-heroin-baby-medium-51532

“Djeca – roblje oglašavanja?” ili zabraniti – odluči sam?

Svakodnevno smo svjedoci iznimnog broja oglasnih poruka i drugih komunikacijskih aktivnosti koji tretiraju mlađe, posebno djecu.

Zašto su oglašivači toliko zainteresirani da niz oglasnih poruka kreiraju upravo za djecu, odnosno da koriste djecu u kreiranju svojih oglasnih poruka? Odgovor je vrlo jednostavan; s jedne strane djeca su sve značajnija skupina kupaca za čitav niz proizvoda, a s druge strane grade svoju poziciju u svijesti upravo kod najzahvalnije skupine kupaca i to na dugi rok!

Uvažavajući navedenu činjenicu, ali i samu prirodu djece kao ciljne skupine, sve je aktualnije pitanje zaštite djece, kako kroz Zakonske regule tako i kroz odredbe samoregulatornih mehanizama Kodeksa oglašavanja.

Ambijent u kojem se može ocjenjivati oglašavanje usmjereno djeci, pa i narasla praksa kreatora poruka da su poruke sve agresivnije i da često zlorabe prirodnu naivnost djece te pomanjkanje njihovog životnog iskustva, ali i sve veću kupovnu moć, može se promatrati kroz više obilježja:

  1. djeca iz dana u dan postaju sve značajnija skupina kupaca s vrlo zanimljivim kupovnim obilježjima,
  2. sve veći broj poduzeća oglašava i marketira upravu djecu kao ciljnu skupinu često prelazeći uobičajene i dobre poslovne običaje,
  3. ukupan medijski prostor postaje sve zagušeniji čime se umanjuje ionako niska efikasnost oglašavanja uključivo i novi mediji (internet) te
  4. brzina promjena u kulturi zajednice najsnažnije utječe na djecu pa s pravom možemo govoriti o novoj „kulturi ekrana“, „junk“ generaciji… koja više vremena provodi u kontaktu s nekom vrstom ekrana, nego u redovitom sustavu obrazovanja,
  5. baš zbog značaja i prirode djece kao primatelja poruke i zakonodavac i strukovna zajednica stali su na stranu čvrste zaštite djece i ograničenja možebitnih zloporaba u oglašavanju te potencijalne štete kod djece.

Tako u Republici Hrvatskoj postoji niz zakona (do ukupno 51 zakon koji uređuju oglašavanje i tržišne komunikacije) i Kodeksa oglašavanja čije odredbe štite djecu u oglašavanju upravo zbog pomanjkanja životnog iskustva, lakovjernosti te možebitne povrede roditeljskog autoriteta.

 

SLUČAJ PRVI – NARKOMANIJA (Engleska)

barnardos-appeal-heroin-baby-medium-51532

U prvom primjeru korištenja djece u oglašavanju prilažem primjer nedavne kampanje protiv ovisnosti o drogama; naš Kodeks oglašavanja (Kodeks HURA) navodi: „Djeca i mladi ne bi se smjeli prikazivati u opasnim situacijama ili kako sudjeluju u radnjama koje su opasne za njih ili druge, niti bi ih se smjelo poticati da sudjeluju u potencijalno opasnim aktivnostima ili ponašanju“.

 

SLUČAJ DRUGI – TELEKOMUNIKACIJE (Hrvatska)

U drugom primjeru korištenja djece u oglašavanju prilažem primjer nedavne kampanje jednog od vodećih teleoperatera; naš Zakon o elektroničkim medijima (NN 122/03 s izmjenama i dopunama) kaže: „…komunikacije ne smiju prouzročiti moralnu ili fizičku štetu maloljetnicima, izravno poticati maloljetnike na kupnju proizvoda… izravno poticanje djece na uvjeravanje roditelja na kupnju robe… nerazborito prikazivati maloljetnike u opasnim situacijama“, odnosno naš Kodeks oglašavanja (Kodeks HURA) navodi: „Tržišna komunikacija ne bi smjela umanjivati autoritete, prosudbu ili ukus roditelja…“.

 

SLUČAJ TREĆI – INFORMATIKA (Australija)

U trećem primjeru korištenja djece u oglašavanju prilažem primjer davne kampanje za prodaju informatičke opreme; naš Kodeks oglašavanja (Kodeks HURA) navodi: „Djeca i mladi ne bi se smjeli prikazivati u opasnim situacijama ili kako sudjeluju u radnjama koje su opasne za njih ili druge…“.

 

O priručniku „Intepersonalna komunikacija“

Nova objava

Samo da se klika; danas postaje vec iritantno kako ljudi sjede na kavi i dopisuju se…

Native advertising – neprikriveno prikriveno oglašavanje

Oglašavanje

…u zadnje vrijeme učestala su pitanja i dvojbe, kako pravne tako i eticke naravi, u pogledu…

Osvojili smo HUOJ Grand PRix!

Oglašavanje

Hrvatska udruga za odnose s javnošću (HUOJ) je u petak 13.3. dodijelila nagrade najboljim ostvarenjima u…

NOVO! Odgovorno oglašavanje – Pravo i etika u tržišnom komuniciranju

piše Kamilo Antolović, sudski vještak za oglašavanje

O knjizi i sadržaju Živimo u dinamičnom vremenu u kojem suvremena tehnološka rješenja u oblikovanju i…

„VIP – mladi diskriminiraju stare?“

piše Kamilo Antolović, sudski vještak za oglašavanje

Ovih dana, a posebno iritiran agresijom oglasa dok uživam u nogometu, “oko mi para” VIP-ova serija…

Male firme rade male gluposti, a velike firme velike gluposti?

piše Kamilo Antolović, sudski vještak za oglašavanje

http://www.index.hr/black/clanak/dobili-na-tisuce-negativnih-komentara-a-s-njima-su-odlucili-uciniti-ovo/737837.aspx …nedavno sam zamoljen da dam vidjenje poruke (video spota) tvrtke s dugogodišnjom tradicijom Honey Maid…

Kako ocjenjivati plagijat u oglašavanju?

piše Kamilo Antolović, sudski vještak za oglašavanje

Stalna je dvojba, kreirati ili kopirati? Naravno, proizvodi danas postaju sve sličniji i sve je teže…

Još jedna kakasta godina oglašavanja?

piše Kamilo Antolović, sudski vještak za oglašavanje

U prvim danima ove, još jedne, po svemu sudeći godine pune poslovnih i inih teškoća, promišljam…

Nova zabrana oglašavanja cigareta

piše Kamilo Antolović, sudski vještak za oglašavanje

Prema nekim podacima u Europskoj uniji registrira se oko 700 tisuća smrtnih slučajeva (u Hrvatskoj je procjena oko…

Ona skriva “osmijeh” – vrijeđa li feredžom?

piše Kamilo Antolović, sudski vještak za oglašavanje

Stiže mi pismo od meni drage Tanje u kojem kaže da je ovaj oglas vrijeđa. Ja…

Back To Top